Lussekatt på pinne

Lussekatt på pinne. Foto Arne Nohr

Lurer du på hva lussekatt på pinne er? Lussekatter kan også lages ute over bålglør. De har en herlig safranfarge, er knallgode og gir fine opplevelser for både liten og stor.

Lussekatt på pinne (10 -12 stykker)

Cirka 6 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts salt

2 dl vann

1 dl olje eller smeltet smør

0.5-1 ss sukker eller honning

0.5 gram safran

Rosiner som has i lussekattene etter steiking

Deigen kan tillages på forhånd og oppbevares i en boks med lokk eller en solid pose. Det er en fordel at du har våtservietter tilgjengelig.

Start med å ha safran i en bolle. Bruk en morter eller ei skje for å knuse dette krydderet. Tilsett hvetemel, bakepulver, sukker og salt, og spe med olje og vann slik at du får en smidig deig. Deigen kan med fordel hvile før den skal brukes. Den må ikke være for tynn eller klissete. Tilsett mere mel hvis deigen er klissete.

Del deigen i 10-12 deler, og trill lange pølser av deigen. Deigen tvinnes rundt pinner som brukes til å steike lussekatter.

Pinnene kan du spikke selv. Bruk pinner som er lange nok slik at du ikke brenner deg på bålet når du steiker lussekatter. Bruk treverk som er friskt og cirka 1-2 centimeter tykt. Bruker du tørt trevirke, kan dette ta fyr i forbindelse med stekingen. Unngå tresorter som hegg og rogn og bartrær som setter smak. Fjern barken fra pinnen der deigen skal være. Pensle gjerne på litt smør eller olje der deigen skal surres på. Det gjør at ferdigstekte lussekatter slipper pinnen lett. Deigpølsa må henge sammen under steikingen.

Steik lussekatter på bål eller på rist. Her er det kun indirekte varme fra bålet som skal brukes. Pass på at det ikke steikes over eller i flammer. Da vil det bli svart og sotete utvendig, og sannsynligvis ustekt inni.

Det tar litt tid å steike lussekatt på pinne for å få det gjennomstekt. Drei pinnen rundt slik at det blir jevnt stekt hele veien rundt. Når steikingen er ferdig, tar du lussekatten av pinnen, og avkjøler litt før du fyller hullet etter pinnen med rosiner.

Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».

Du har kanskje også lyst til å lese...