Lammesuppe

Lammesuppe. Foto Arne Nohr

Lammesuppe

Du har kanskje aldri smakt lammesuppe? Da har du noe å glede deg til. Supper er alltid populært, og det tror jeg denne lammesuppa også blir. Her bruker jeg fårikålkjøtt med bein. Det gir  nydelig og smakfull kraft, og er et alternativ til å lage tradisjonell fårikål. Vi er heldige som har førsteklasses lammekjøtt produsert av dyktige bønder.

Her bruker jeg av høstens tilgjengelige grønnsaker, men du kan velge hvilke grønnsaker du ønsker å bruke.

Dette trenger du til 6 personer:

1 kilo fårikålkjøtt med bein

2 liter vann

salt

pepper

6-8 poteter, middels størrelse

4 gulrøtter

1/4 hodekål

1 lite blomkålhode

 

Lammeboller:

500 gram malt lammekjøtt

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 egg

1 ss potetmel

1 ss griljermel

cirka 1 dl melk

Fremgangsmåte:

Legg kjøttbiter fra lam i en stor kjele som tar cirka 4-5 liter. Hell på kaldt vann, og tilsett litt salt og pepper. La dette koke forsiktig opp, og la kjøttet småkoke i cirka halvannen time – til kjøttet er mørt. Fjern skum som legger seg på overflaten underveis. Dette er viktig for at krafta blir så klar som mulig. Når kjøttet er ferdig kokt, tar du det opp fra kjelen. Bruk ei sil og ta opp urenheter fra krafta.

Tilsett potetterninger, gulrotskiver, små blomkålbuketter og strimlet hodekål i krafta. Skjær kjøttet i terninger, og ha dette i krafta. La dette småkoke/trekke. Suppa skal ikke fosskoke!

Da er det tid for å lage kjøttbollene. Bland alle ingrediensene, og tilsett så mye melk at farsen ikke er for hard men heller ikke for bløt. Bruk ei teskje og lag små boller som has i suppa. La alt trekke til bollene er ferdige og grønnsakene er kokt. Smak til med salt og pepper.

Lammesuppe serveres med flatbrød.

Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...