Rognebærsirup

Rognebærsirup. Foto Arne Nohr

Rognebærsirup. Foto Arne Nohr

Det er sjelden jeg ser så mye rognebær som det vi opplever nå. Trærne bugner, og greinene bøyer seg på grunn av tyngden fra alle de lekre bærklasene. Klarer rogna å bære slik tyngde en gang til det kommende året, eller får vi en vinter med lite snø? I høst har jeg plukket mye og fin rognebær. Noe har jeg laget rognebærsirup av. Det er en sirup med vidunderlig smak og fantastisk farge og konsistens. Det er kanskje bare moltesirup som kan måle seg med denne.

Rognebærsirup

1 liter rognebær – renset

1 eple – norsk

8.5 dl vann

0.9-1 kilo sukker pr liter saft

Rens rognebærene slik at det ikke er med kvister, og skyll bærene. Ha bær og vann i en kasserolle, og tilsett eplet som er skåret i tynne båter. La dette småkoke (NB! Ikke fosskoke!!) til bærene mister farge og blir slappe. Sil av, og mål opp saftmengden du får. Jeg får ca 0.5 liter saft til denne oppskriften. Tilsett omtrent like mye sukker som det er saft. Kok opp forsiktig, og skum av hvis nødvendig. Ikke rør i sirupen, la den stå og småputre/trekke til konsistensen er sirupaktig. Dette ser du ved å ta siruptesten. Ta litt sirup på ei skje, og stryk det på en asjett. Hvis det er sirupkonsistens når den er avkjølt, er sirupen ferdig. Er den for tynn lar du den stå og småputre litt til, og tar en ny siruptest. Jeg får ca 5.5 dl sirup av denne oppskriften.

Rognebærsirup kan brukes som smaksforsterker i en viltsaus, på ost, på desserter, i marinader for å nevne noe.

Oppskriften er hentet fra «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...