Elg i blåbærli

Elgsteik. Foto Arne Nohr

Elg i blåbærli

Elg og blåbær hører sammen. På seinhøsten går elgen varsomt omkring i lia og spiser blåbærlyng. Kanskje får den i seg et og annet blåbær også? Elg i blåbærli er elgsteik med blåbærviltsaus, og smaker fantastisk.

Dette trenger du til 4 personer:

1 elgsteik på cirka 1 kilo (gjerne surret)

smør til steiking

salt

pepper 150 gram bacon

cirka 100 gram sopp ( gjerne piggsopp, kantareller eller det du ønsker)

Blåbærviltsaus

4 ss smør

1 middels stor gulrot

2 sjalottløk

5 dl kraft

3 dl blåbær

4-6 einerbær

timian

salt

pepper

2 dl rømme

2 ss hvetemel

Gni steika (som er romtemperert) inn med salt og pepper, og la den få steikeskorpe over det hele. Kok ut steikepannen eller gryta med vann. Dette kan brukes til sausen.

Steika settes på rist i steikeovnen ved 150 grader. Sett ei langpanne med vann under den. Bruk steiketermometer i steika, slik at du får den kjernetemperaturen du ønsker. Det kan variere mellom 65-72 grader, alt ettersom hvor godt du vil ha steika stekt. Etter endt steiketid, bør steika hvile i cirka 15 minutter. Husk at kjernetemperaturen øker etter at steika er tatt ut fra steikeovnen og den ligger og hviler. Det kan være mellom 2-5 grader.

Stekesjyen i langpanna kan også brukes til sausen.

Tilberedning av sausen:

Skjær gulrot og sjalottløk i biter, og fres dette i en kjele. Tilsett kraft og blåbær, og la dette småkoke i cirka 25 minutter. Deretter siles det hele, slik at du kun har væske. Bland rømme, hvetemel og krydder, og tilsett dette til den avsilte væsken. La det koke en kort stund. Smak til med salt og pepper.

Stek sopp og bacon.

Skjær steika i passe tykke skiver, og server den sammen med sopp og bacon. Kokte mandelpoteter, rosenkål og tyttebærsyltetøy serveres som tilbehør.

Riktig godt måltid!

Oppskrifta er hentet fra «Jeg velger meg elg» fra 2003.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...