Mjødurtsirup

Mjødurtsirup. Foto Arne Nohr

Mjødurtsirup. Foto Arne Nohr

Det er mange smaker som begeistrer meg i vår natur. En av dem er smaken av mjødurt. Dette er en smak av sommer, mandel, vanilje og jeg vet ikke hva. Smaken og aromaen er intens på en god måte, og den er helt unik! I dag byr jeg på mjødurtsirup. Den er laget på basis av mjødurtsaft. Mjødurtsirup kan brukes på is, desserter, pannekaker og sammen med ost. Passer veldig godt sammen med bakte epler.

 

Mjødurtsaft

50 mjødurtblomster (Ca 300 gram)

1 1/2 sitron

ca 2 kilo sukker

1 1/2 liter vann

ca 50 gram sitronsyre

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt er oppløst. Legg blomstene i en glassbolle, og tilsett sitron skåret i skiver og sukkerblandingen. Sett blandingen kjølig i 2-5 dager. Sil av, og hell på rene flasker.  Du har nå et konsentrat som du kan porsjonere og fryse ned til senere bruk.

Mjødurtsirup

Velg selv hvor mye konsentrat du vil lage sirup av. Jeg synes at 6-7 dl er en grei mengde til mitt bruk. Hell mjødurtsafta i en kjele, og kok opp forsiktig. Ikke rør i blandingen underveis. La blandingen småputre (ikke fosskoke) til den er redusert til den sirupkonsistensen du vil ha. For å sjekke konsistensen, tar jeg en liten mengde på ei skje og stryker dette utover på en asjett. Når dette er avkjølt, ser du hvordan konsistensen er. Er den passe tykk, avslutter du kokingen. Er den for tynn fortsetter du en stund, men følger nøye med underveis og ta gjerne en ny sirupsprøve. Fargen på sirupen vil forandre seg underveis, og den vil bli mørkere. Jeg reduserer mengden til omtrent det halve.

Hell sirup på små og rene flasker, og oppbevar disse kjølig. Skulle du få lyst på mere mjødurtsirup, er det bare å ta opp saftkonsentrat fra fryseren.

Vil du lese mere om mjødurt og produkter du kan lage, finner du det her på min hjemmeside.

Du har kanskje også lyst til å lese...