Mjødurtsirup

Mjødurtsirup. Foto Arne Nohr

Mjødurtsirup. Foto Arne Nohr

Mjødurtsirup

Det er mange smaker som begeistrer meg i vår natur. En av dem er smaken av mjødurt. Dette er en smak av sommer, mandel, vanilje og jeg vet ikke hva. Smaken og aromaen er intens på en god måte, og den er helt unik! I dag byr jeg på mjødurtsirup. Den er laget på basis av mjødurtsaft. Mjødurtsirup kan brukes på is, desserter, pannekaker og sammen med ost. Passer veldig godt sammen med bakte epler.

 

Mjødurtsaft

50 mjødurtblomster (Ca 300 gram)

1 1/2 sitron

cirka 1.5 kilo sukker

1 1/2 liter vann

Cirka 23 gram sitronsyre (1 pakke)

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt er oppløst. Legg blomstene i en glassbolle, og tilsett sitron skåret i skiver og sukkerblandingen. Sett blandingen kjølig i 2-5 dager. Sil av, og hell på rene flasker.  Du har nå et konsentrat som du kan porsjonere og fryse ned til senere bruk.

Mjødurtsirup

Velg selv hvor mye konsentrat du vil lage sirup av. Jeg synes at 6-7 dl er en grei mengde til mitt bruk. Hell mjødurtsafta i en kjele, og kok opp forsiktig. Ikke rør i blandingen underveis. La blandingen småputre (ikke fosskoke) til den er redusert til den sirupkonsistensen du vil ha. For å sjekke konsistensen, tar jeg en liten mengde på ei skje og stryker dette utover på en asjett. Når dette er avkjølt, ser du hvordan konsistensen er. Er den passe tykk, avslutter du kokingen. Er den for tynn fortsetter du en stund, men følger nøye med underveis og ta gjerne en ny sirupsprøve. Fargen på sirupen vil forandre seg underveis, og den vil bli mørkere. Jeg reduserer mengden til omtrent det halve.

Hell sirup på små og rene flasker, og oppbevar disse kjølig. Skulle du få lyst på mere mjødurtsirup, er det bare å ta opp saftkonsentrat fra fryseren.

Vil du lese mere om mjødurt og produkter du kan lage, finner du det her på min hjemmeside.

Oppskriften er hentet fra «Den store høsteboka».

Dette er hentet fra Urtekildens Planteleksikon, rolv.no:

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen bivirkninger kan forventes ved inntak av moderate mengder med mjødurt. Inntatt i ekstremt store mengder kan urten føre til kvalme og mageplager. Forsiktighet må utvises av personer som er overfølsomme for salisylater eller som opplever allergiske reaksjoner ved bruk av aspirin eller medisiner som inneholder salisylsyre. Urten har en viss blodfortynnende virkning, noe man må være oppmerksom på hvis man går på blodfortynnende medisiner. Selv om det ikke er påvist noen negative effekter ved bruk av mjødurt under svangerskap og amming, bør urten anvendes med forsiktighet av gravide og ammende. Garvestoffholdige urter bør generelt unngås ved forstoppelse, jernmangelanemi og underernæring, men selv om mjødurt inneholder en del garvestoffer, er denne advarselen trolig mer teoretisk enn reell når det gjelder denne urten.

Du har kanskje også lyst til å lese...