Kreklingsirup

Krekling. Foto Arne Nohr

Krekling. Foto Arne Nohr

Kreklingsirup

Kreklingsirup er skikkelig snadder og har en lekker farge. Det skyldes selvsagt de smaksrike og fargerike kreklingbærene. Det kan ofte være lang sesong for å høste krekling. Jeg anbefaler at du bruker noe av bærene du plukker til å lage kreklingsirup.

1 ½ kilo krekling

1 flaske halvtørr hvitvin

0.9-1 kilo sukker per liter saft

Kreklingbærene moses i en bolle før hvitvin tilsettes. Jeg bruker en potetstapper for å gjøre dette skånsomt og uten å søle for mye. Dekk bollen og la blandingen stå kjølig i fire døgn. Deretter helles massen i en saftsil, hvor mest mulig saft får renne av. Mål opp saftmengden og ha den i en kasserolle sammen med riktig mengde sukker. Kok opp og skum av. La gjerne blandingen småputre og koke inn slik at den får en tykk konsistens – sirupaktig. Som tommelfingerregel sier jeg at saftmengden kan reduseres med cirka 2 desiliter.  Avkjøl. Ikke la blandingen fosskoke, den skal bare småputre. Blir temperaturen for høy er det lett for at sukkeret karamelliseres og gir sirupen en brun farge. Fyll sirup på små glass eller flasker. Oppbevares kjølig. Kreklingsirup er godt på is og desserter, i sauser og gryter, og som tilsetning til en dressing. Denne bærsirupen passer godt til ost, og kan brukes som pynt på en tallerken.

Sirupen har lang holdbarhet.

Du har kanskje også lyst til å lese...