Røsslyngte

Røsslyngblomster. Foto Arne Nohr

Røsslyngblomster. Foto Arne Nohr

Røsslyngte

Røsslyngen Calluna vulgaris lyser opp i landskapet nå både ved kysten og i fjellet. Vakre og yndige rosa blomster som både insekter og jeg tiltrekkes av. For noen år siden kåret Nitimens lyttere røsslyng til Norges nasjonalblomst.

Det er kjent  at røsslyng har medisinske egenskaper. Røsslyngte er et gammelt middel som er brukt mot urinveisproblemer, betennelser i urinveiene, prostataplager og ved plager med nyrestein eller blærestein. Teen kan ha gunstig virkning ved magakatarr og tarmkatarr og ved diare. Røsslyng brukes også mot revmatiske smerter. Dette brukes særlig i Tyskland.

Røsslyngte som inntas om kvelden kan virke som et innsovningsmiddel.

 

Plukk inn greiner av røsslyng nå når de er på det vakreste og mest aromatiske og tørk dette. Jeg bruker kurver fra tørkemaskin til å tørke røsslyngen i. Jeg lar dette stå i romtemperatur, og kjenner etter når de er tørre. Da er det lett å raspe av blomstene. Det gjør ingen ting om det blir med litt av det grønne. Det går ca 1 1/2 døgn til tørking for denne kurven på bildet. Deretter fyller jeg blomstene på et glass med lokk. Dette er dekorativt og gir herlig røsslyngte som smaker søtt.

Røsslyngte

1-2 ts tørkede røsslyngblomster pr kopp med kokende vann

 

Må ikke forveksles med klokkelyng, Erica tetralix.

 

Kilde: Urtekilden.no

Oppskriften er hentet fra «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...