Tørke mjødurt – Mjødurtsukker

Tørke mjødurtblomster. Foto Arne Nohr

Tørke mjødurtblomster. Foto Arne Nohr

Tørke mjødurt – mjødurtsukker

Nå bugner det av mjødurt! Denne vakre og litt høyreiste veksten lyser opp langs veikanter og ved bekker og elvekanter. Duften slår imot meg når jeg er i nærheten. Mjødurtsaft har jeg tidligere lagt ut oppskrift på her på min hjemmeside: kirstenwinge.no

I dag byr jeg på tørking av mjødurtblomster og mjødurtsukker. Som alltid så må du unngå å plukke vekster langs trafikkerte veier og i nærheten av områder der det er sprøytet. I tillegg må du være helt sikker på at det er riktig art du plukker.

Fremgangsmåte:

Legg nyplukkede mjødurtblomster  på et brett eller på ei rist. Jeg lar ofte blomstene lufttørke ute i sommervarmen. Det tar ca ett døgn. Deretter legges blomstene på glass med lokk. Husk at tørkede blomster gir kraftigere smak enn friske blomster.

Utgangspunktet for mjødurtsukker er tørkede mjødurtblomster. Ta en passe mengde sukker.  Bland i noen tørka mjødurtblomster og ha over lokk. La dette godgjøre seg ca 4-5 dager. Da kan du ta opp blomstene, og bruke sukkeret med mjødurtsmak.

Du kan også knuse blomstene og blande dette med sukkeret. Pass på at dette får tørke litt før du har det over på et tett glass eller boks. Dette sukkeret har farge og mere smak. Mjødurtsukker smaker som mandeldråper, vaniljesukker, skog og sommer. Dette kan brukes som ditt eget vaniljesukker i bakverk og i desserter.  Oppbevares i et tett glass eller boks.  Ikke lag for mye mjødurtsukker da aromaen taper seg etter hvert. Bruk heller tørkede mjødurtblomster og lag nytt etter hvert.

Du har kanskje også lyst til å lese...