Te av markjordbærblader

Markjordbær. Foto Arne Nohr

Te av markjordbærblader

Te av markjordbærblader er en smakfull te som kan nytes om høsten og vinteren, og som er full av sommersmak og sommerminner.

Plukk blader fra markjordbærplanter i juni og juli. Finn gjerne en markjordbærplass som ligger på en solfylt høyde. Ikke plukk blader som vokser langs veikanter eller steder der de kan være utsatt for sprøyting. Pass på at bladene er hele og fine og ikke har vært utsatt for insektangrep. Jeg anbefaler at bladene er tørre når de høstes.

Til te kan både friske blader, tørkede blader og tørkede og ristede blader brukes.

Tørke markjordbærblader:

Legg bladene på en rist eller et brett, og la de lufttørke. Snu gjerne på bladene slik at de blir tørre på begge sider. Dette tar 1-2 døgn, avhengig av lufttemperatur.

Riste markjordbærblader:

Når bladene er tørket, kan disse ristes i en tørr steikepanne på komfyren. Da får de tørkede bladene en mere aromatisk smak.

Tebladene oppbevares i tette bokser eller glass på et mørkt sted.

Du kan velge om du vil bruke hele tørkede blader, eller at du knuser dem.

Slik lager du te:

Bruk 2-3 desiliter vann til 1 teskje tørkede blader, eller 2-3 teskjeer friske blader. La dette trekke i cirka 10 minutter før du siler teen og nyter den.

 

Advarsel: Det er ikke rapportert om bivirkninger ved bruk av markjordbærplanten i anbefalte doseringer. Urtete av markjordbærblad virker sammentrekkende på livmoren og bør derfor unngås av gravide. Markjordbær kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte personer. (Kilde: Urtekilden.no)

 

Du har kanskje også lyst til å lese...