Karve – tørking av karvefrø

Karve i blomst. Foto Arne Nohr

Karve i blomst. Foto Arne Nohr

Karvefrø. Foto Arne Nohr

Karvefrø. Foto Arne Nohr

Karve – tørking av karvefrø

Karve Carum carvi er en skjermplante med greinete stengel, og kan bli 40 cm. Rota er helt karakteristisk. Bladene er findelte, som ørsmå fjær langs en midtnerve. Blomstene er hvite eller rødlige, og blomstrer i doble skjermer. Det er ikke uvanlig at blomstene lyser rosa. Karve er mye brukt i folkemedisinen.

Mange sverger til karvekålsuppe om våren straks planten viser seg. Det er både godt og næringsrikt. Jeg sverger til karvefrø, som er fine å plukke nå og utover. Frøene har den karakteristiske karvelukten. Her på småbruket har det kommet mange karveplanter i år, og det betyr mye karvefrø. Jeg har vurdert om jeg skulle lage pultost eller akevitt, men mangler både ku og destilleri. Jeg holder meg til surkål og bakst, og bruker karvefrøene til det. Te av karve er velkjent fra gammelt av.

Karvehøsting. Foto Arne Nohr

Karvehøsting. Foto Arne Nohr

Jeg plukker karve med frøene nå, og bunter disse sammen i passe store buketter. Disse henger jeg i en bod og lar frøene tørke der. Utpå høsten plukker jeg av frøene og legger dem i en liten boks med lokk. Da har jeg mitt eget krydder som ikke er sprøytet og som har vokst og trivdes her i de dype skoger. Eli Strand bruker å surre gas rundt frøbuketten mens frøene tørker, slik at de ikke skal falle ned.

Vær helt sikker på at det er karve du plukker! Det finnes forvelslingsarter innen skjermplantefamilien.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...