Tørke einerbær

Einerbær. Foto Arne Nohr

Einerbær. Foto Arne Nohr

Tørke einerbær

Nå er det tid for å plukke og tørke einerbær. Du vil ofte finne noen grønne og noen blåsvarte bær på einerbusken som bærer bær. Det er de blåsvarte bærene du skal plukke. Einerbær er egentlig ei kongle, og er grønn det første året og blå det 2. året. Einerbærene blir modne om høsten, men kan plukkes hele året. Bruk gjerne hansker når du plukker einerbær. Einerbusken på fjellet er lavere, og har flere einerbær på busken enn buskene i lavlandet.

Rensede einerbær som skal tørkes kan legges utover stekebrettet i ett lag og tørkes ved luft- eller soltørking i 2–3 dager, eller til de er ferdig tørket.

Brukes husholdningstørkemaskin legges bærene på ristene godt spredt utover. Bærene tørkes ved maksimalt 50 grader, helst litt mindre. Tørketiden tar cirka fem timer men kan variere, så man må følge med underveis.

De tørkede bærene oppbevares i tett emballasje, gjerne i glass med lokk på. Tette poser egner seg også.

Oppskriften finner du i boka «Ville bær Rå smak».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...