Ryllikrømme

Ryllik. Foto Arne Nohr

Ryllik. Foto Arne Nohr

Ryllikrømme

Nå er det tid for ryllikrømme eller ryllikdressing!

Ryllik Achillea millefolium blomstrer for fullt nå. Det er en gammel medisinplante som også ble kalt soldaturt og tømmermannsurt. Den skulle være universalmiddel for det meste av sykdommer og skader. Ryllik har hvite til rosa blomsterkorger. Det ble sagt at guttene skulle bruke rosa ryllik, mens jentene skulle bruke hvit ryllik som medisinplante! Planten er også blitt brukt som tobakkserstatning og som myggmiddel. Fra gammelt av har bladene til ryllik vært et viktig og godt krydder som ble brukt i pølser, retter av fårekjøtt, i supper og gryter, på poteter og som smakstilsetning i øl. Blomstene gir smak til dram eller snaps.

Husk at du må være sikker på at det er ryllik du bruker!

I dag byr jeg på ryllikrømme

1 dl seterrømme

1 dl matyoghurt

1 dl vispet kremfløte

1 syrlig revet eple

Litt finklippet gressløk

1 dl finhakkete friske ryllikblader

litt saft av presset sitron

Bland rømme, matyoghurt og krem, og tilsett de andre ingrediensene. Smak til med sitronsaft. Sett dette kaldt slik at smaken får satt seg. Ha over grovmalt pepper før servering. Godt tilbehør til silderetter, makrell og spekeskinke.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...