Neslebrød

Nesle«La lykken gro

– som gresset bak do»

Nesle er en grønn kjærlighetserklæring, med lovnad om at nå er det vår! I gamle bøker står det at den fremmer elskov. Ifølge folketroen skulle den som rullet seg naken gjennom et brenneslekratt før solen sto opp om morgenen, ha hell og lykke i livet! Jeg har aldri forsøkt dette, men lovpriser likevel denne vanlige veksten. Den er rik på vitaminene A og C, og inneholder viktige mineraler som jern, kalium, kalsium og fosfor. Du kan bruke nesle i sammenhenger der du bruker spinat. Når du skal høste nesleskudd, plukker du de unge og nye skuddene. Disse har best smak  og er ikke så grove som de store bladene som egner seg til annet bruk (farging, som tekstiler). Plukk ikke vekster langs veier og steder der det er sprøytet. Bruk hansker når du sanker nesleblader, og gjør dette gjerne på formiddagen!  Nesle kan brukes i supper, stuinger, som te, i sauser og i brød.

Her i de dype skoger er våren sein i år. Neslene vokser seint, og det gir en utrolig god smak og konsistens!

Neslebrød

8 dl vann eller lettmelk

50 gram smør eller olje

1 ss salt

1 pakke gjær

2 egg

1 ss karvefrø

2 dl nesleblader som er forvellet og hakket

ca 250 gram rugmel

ca 30 gram hvetekli

ca 500 gram sammalt rug – finmalt

ca 500 gram hvetemel

Smelt smør og tilsett vann eller melk. Løs opp gjær i noe av den fingervarme væsken hvis du bruker fersk gjær. Knus karve sammen med salt, og bland dette i væsken sammen med de øvrige ingrediensene. Elt deigen lenge til den blir smidig og lett slipper bakebollen.  La deigen heve til dobbel størrelse,. Del deigen opp i 3 emner, og form disse til brød. Etterheves i ca 30 minutter. Stekes nederst i steikeovnen ved 200 grader i ca en time.

Hvis du ønsker kan du istedet lage rundstykker av deigen. Del opp i passe store emner, og stek disse ved litt høyere temperatur enn brødene, og med kortere steiketid.

Oppskriften er tatt fra «Det smaker av høst» fra 2004.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...