Mandelpotetkake med sjokoladekrem og bær

Mandelpotetkake med sjokoladesmør og bær. Foto Arne Nohr

Mandelpotetkake med sjokoladesmør og bær. Foto Arne Nohr

Det er vel lov å kose seg med lokale råvarer? I dag anbefaler jeg denne mandelpotetkaken, inspirert av ei kake som min gode venninne Anne Lohrmann lager. Mandelpotetene kommer fra egen avling, smøret i kremen kommer fra Rørosmeieriet og eggene er lokale. Bærene er friske for  bildet sin del, men det kunne like gjerne ha vært fryste bær av egen høsting. Unn deg et stykke av denne kaka sammen med en kopp kaffe. Denne kaka holder seg leeenge! Den inneholder ikke mel, og kan nytes av de som ikke tåler gluten.

Mandelpotetkake

150 gram kokte og moste mandelpoteter

150 gram smør

200 gram mandler

4 eggeplommer

7 eggehviter

325 gram sukker

Smelt smøret, avkjøl og bland dette med sukker. Tilsett poteter, malte mandler og eggeplommer. Bland til slutt i stivpiskete eggehviter. Haes i smurt  rund form med diameter 24 cm. Stekes midt i ovnen i 20 minutter på 200 grader og deretter 20-25 minutter på 175 grader. Avkjøles.

Sjokoladekrem

125 gram smør

100 gram melis

3 eggeplommer

1 ss kakao

1 ts vaniljesukker

Visp sammen smør og melis, og tilsett eggeplommer. Fortsett med visping til massen er en luftig krem. Tilsett kakao og vaniljesukker. Smør fyllet over kaken, og lag gjerne mønster. Settes kjølig. Ved servering pynter du med bær. For en ekstra fin «look» kan du raspe litt mørk sjokolade over kremen. Hvis du ikke har Rørossmør, kan du bruke meierismør. Den lille saltsmaken i smøret «runder» av søtsmaken i kakebunnen.

Du har kanskje også lyst til å lese...