Dronningsaft

Dronningsaft. Foto Arne Nohr

Dronningsaft

Nå er det tid for å høste både bringebær og blåbær, og da kan du lage dronningsaft!

Råsaft av blåbær og bringebær sammen har en frisk og syrlig smak, og er lettvint å lage. Råsaft bør behandles som melk (i kjøleskap), og har holdbarhet på cirka en uke. Jeg oppbevarer råsaft i små bokser og beholdere i fryseren. Disse tas opp og tines ved behov, slik at jeg alltid har frisk og fersk saft. Jo lenger råsaft oppbevares opptint, jo «tammere» blir smaken. Råsaft krever en del sukker, men her kan du prøve deg frem og finne ut hva din gane ønsker. Prøv deg frem hvor mye sukker du skal bruke.

Dronningsaft lager du hjemme og tar den med på tur.

Dette trenger du:

½ kilo blåbær

½ kilo bringebær

8 dl vann

20 gram sitronsyre

Cirka 750 gram sukker per liter saft

Slik gjør du:

Bland sammen blåbær og bringebær. Ha bærmassen i en bolle, gjerne en glassbolle.

Tilsett kokt, avkjølt vann og sitronsyre. La blandingen stå kjølig og tildekket til neste dag.

Hell massen i et sileklede og la safta renne godt av.

Mål opp saftmengden og tilsett den mengden sukker du ønsker. Rør godt slik at alt sukker løses opp.

Skum av safta og hell den på helt rene flasker eller glass, eventuelt i bokser. Ikke fyll helt opp, da vann utvider seg ved frysing. Merk godt med innhold og dato, og sett safta i fryser.

Dronningsaft blandes med vann eller vann med kullsyre i forholdet 1:5 eller det du ønsker.

Du kan også lage dronningsaft av bær som har vært lagret i fryseren.

Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».

Du har kanskje også lyst til å lese...