Hjortesteik av bankekjøtt

Hjortesteik av bankekjøtt. Foto Arne Nohr

Hjortesteik av bankekjøtt

Hjortesteik av bankekjøtt er herlig mat som kan nytes som steik eller roastbiff. Jeg bruker å surre bankekjøttet eller bruke nettingstrømpe når den skal brukes som steik. Da blir fasongen på steika fin både i forbindelse med steikingen men også når den skal skjæres i skiver.

Dette trenger du:

Denne gangen veide bankekjøttet 1.4 kilo. Det gir mat til minst 6 personer

smør til steiking

salt

pepper

Gni steika (som er romtemperert) inn med salt og pepper, og la den få steikeskorpe over det hele. Skorpa gir steika et vakkert ytre og tilfører smaken en ekstra nyanse. Kok ut steikepannen eller gryta med vann. Dette kan brukes til sausen.

Steika settes på rist i steikeovnen ved 150 grader. Sett ei langpanne med vann under den. Bruk steiketermometer i steika, slik at du får den kjernetemperaturen du ønsker. Ved 150 graders steiketemperatur kan du beregne cirka 1 steiketime per kilo kjøtt, men følg med på termometeret.

Ønsker du at steika skal være helt gjennomstekt, skal kjernetemperaturen være 70-75 grader. Ønsker du at fargen i midten skal være rosa, skal kjernetemperaturen være 60-65 grader. Ønsker du helt rått kjøtt i midten, skal kjernetemperaturen være 55 grader. Dette kalles også roastbiff.

Husk at kjernetemperaturen øker etter at steika er tatt ut fra steikeovnen og den ligger og hviler. Det kan være mellom 2-5 grader.

Etter endt steiketid, bør steika hvile i cirka 15 minutter før du tar ut steiketermometeret og begynner å skjære i steika.

Stekesjyen i langpanna kan også brukes til sausen du bruker til steika.

Hjortesteik av bankekjøtt kan serveres med poteter, smørdampet rosenkål, tyttebærgelé og saus.

Da gjenstår det bare å si Godt måltid!

 

Du har kanskje også lyst til å lese...