Syltede rødbeter

Rødbeter. Foto Arne Nohr

Rødbeter. Foto Arne Nohr

Syltede rødbeter

Denne sommeren og høsten har vært spennende på mange måter. Jeg var så heldig at jeg fikk laget fine vokseplasser for 15 forskjellige urter og grønnsaker. Noe har vi høstet gjennom sommeren, og noe høster vi nå. I dag har jeg tatt opp en del av rødbetene. Vi bruker ofte syltede rødbeter her i huset, både til leverpostei, elgrull, sylte og spekesild for å nevne noe. Det å sylte mine egne rødbeter er trivelig  og ikke minst godt. Rødbeter er sunt, og jeg hørte fra en vis mann fra Osen at inntak av rødbeter gir ekstra utholdenhet. Både blader og stilk på rødbeter kan spises. Bladene kan brukes som salat, og stilken kan for eksempel kuttes opp og frese i smør og serveres som tilbehør, eller brukes i en wokpanne.

Syltede rødbeter

4 middels store rødbeter

3/4-1 liter vann

1.5-2 ts salt

1 ts karve

Lake:

ca 4 dl 7% eddik

ca 1 dl rødbetkraft

ca 200 gram sukker

Vask rødbetene godt, og kutt av bladverk og røtter. Pass på at du ikke kutter for langt inn på selve rødbeten. Kok rødbetene møre i saltet vann. Fjern skallet mens rødbetene er varme, da slipper det lettere. Bruk engangshansker! Avkjøl rødbetene, og skjær dem i skiver. Legg skivene på rene glass, og dryss karve mellom skivene.  Kok lake av rødbetkraft fra kokingen, eddik og sukker. Skum av hvis nødvendig. Hell laken over rødbetene. Settes kjølig.

Du har kanskje også lyst til å lese...