Rabarbrasyltetøy

Rabarbrasyltetøy. Foto Arne Nohr

Rabarbrasyltetøy

Rabarbrasyltetøy er noe jeg gleder meg til å lage hver eneste vår. Pass på at du høster rabarbraen før den får stått for lenge, og før den begynner å blomstre. Hvis du høster jevnt og trutt av rabarbraen fra den kommer opp, varer rabarbrasesongen lenge! Rabarbrasyltetøy er herlig på brødskive, rundstykker, vafler og som tilbehør til ost for å nevne noe.

Som ved all annen sylting, er hygiene viktig også her. Sørg for at glassene som skal brukes er rene og steriliserte.

Oppskrift:

1 kilo rabarbra

cirka 800 gram sukker

1 kanelstang

Fjern det tynne skallet som er ytterst på rabarbrastilkene. Bruk en kniv, og dra skallet av fra øverst til nederst.

Skjær rabarbrastilkene i små biter på 1-2 centimeter. Ha stilkene i en kjele, og tilsett sukker og kanelstang. Du bestemmer selv hvor mye sukker du skal tilsette. Rabarbra er en sur vekst, og det må litt sukker til for å runde av den syrlige smaken. Kanelstang gir syltetøyet en god og lun smak, og det gjør også at du kan redusere sukkermengden.

Kok opp, og la syltetøyet koke i minimum en time på lav til middels varme, til syltetøyet begynner å tykne. Syltetøyet blir mørkt på grunn av at sukkeret karamelliseres.

Ta ut kanelstangen, og hell syltetøyet på rene glass. Jeg foretrekker å bruke små glass. Avkjøl før du setter glassene med rabarbrasyltetøy på et kjølig og mørkt sted. Syltetøyet har lang holdbarhet, men jeg anbefaler at du bruker opp det du har laget året før slik at du kan starte sommeren med ferskt syltetøy.

Du har kanskje også lyst til å lese...