Tyttebær- og eplekake

Tyttebær- og eplekake. Foto Arne Nohr

Tyttebær- og eplekake

I dag slår jeg et slag for tyttebær- og eplekake. Epler og tyttebær er to smaker som passer godt sammen, og hvor smakene utfyller hverandre. Her byr jeg på en kake med god bunn, tyttebær og epler i midten og litt «smulder» eller «crunch» på toppen – og da blir det smakfullt!

Du kan velge om du vil bruke en rund form (diameter 26 cm), firkantet form (26×26 cm) eller en langpanne. Bruker du langpanne, må du doble oppskriften.

Bunn:

2 dl havremel

2.5 dl hvetemel

1.5 dl sukker

2 ts bakepulver

150 gram smør (romtemperert)

1 egg

cirka 1.5 dl rørt tyttebær eller tyttebærsyltetøy

2 epler

Bland sammen havremel, hvetemel, sukker og bakepulver, og tilsett romtemperert smør. Bland i egget helt til slutt. Bland alt sammen slik at du får en mørdeig.

Smør formen, eller bruk bakepapir. Trykk ut deigen i formen. Den skal være cirka 1-2 centimeter tykk. Bruk gjerne fingrene eller håndflaten for å trykke ut deigen.

Fordel tyttebærsyltetøy over hele bunnen. Skrell eplene, og skjær dem i tynne skiver som plasseres på syltetøyet.

Da er det klart for å ha på topping:

Topping

1 dl sukker

1.5 dl havregryn

1 ts vaniljesukker

1/2 dl mandelflak

1/4 dl sesamfrø

50 gram smeltet smør

Bland sammen de tørre ingrediensene, men spar halvparten av mandelflakene. Tilsett smeltet smør, og bland alt forsiktig sammen for hånd. Fordel toppingen over tyttebær og epler. Strø over resten av mandelflakene.

Kaken steikes nederst i steikeovnen ved 200 grader i cirka 25 minutter. Ta ut og avkjøl kaken litt.

Tyttebær- og eplekake serveres lunken sammen med is, krem eller vaniljekesam.

Hvis du ønsker ei kake som henger mere sammen, kan du bytte havremel med hvetemel. Jeg synes at havremel gir en helt spesiell smak på denne kaken.

Da er det bare å nyte!

Oppskriften finner du i boka «Ville bær rå smak».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...