Tyttebærgelé

Akevittgravet lårtunge av hjort. Foto Arne Nohr

Tyttebærgelé

Tyttebærene rødmer nå! Det nærmer seg raskt at vi kan plukke disse røde og flotte bærene. Jeg anbefaler å lage tyttebærgelé . Da er det en fordel at bærene er nymodne, og pektininnholdet er på sitt høyeste. Da er det lett å få geleen stiv. Tyttebærgelé er uunnværlig til kjøttretter, spesielt når vilt står på menyen! 🙂

Tyttebærgelé

1 1/2 kilo tyttebær

1 dl vann

900 gram sukker pr liter saft

Tyttebærgelé kan lages ved å ha bær og en liten mengde vann i en kjele, for så å koke dette sakte opp. Dette gjøres for at bær ikke skal fosskoke og gå i stykker. Det kan lett føre til et grumsete sluttprodukt.

 

  • La bær og vann småkoke til bærene har blitt litt «slappe i fisken» – det vil si har skrumpet inn og tapt farge
  • Bruk bærsil og klede, og sil bær og saft fra hverandre
  • La saften renne av uten å klemme på saftkledet
  • Mål opp saftmengden. Deretter:
    •  tilsettes 0,9–1 kilo sukker per liter saft
    • Saften kokes med sukkeret i cirka 5–10 minutter.

Gelé kan også lages ved å dampkoke saft i saftkoker – men her tilsettes ikke sukker:

  • Saften tappes sur og tilsettes 0,9–1 kilo sukker per liter saft
  • Saften kokes med sukkeret i cirka 5–20 minutter – dette avhenger av bærtype.

 

For å forsikre seg om at geléen er ferdig, helles litt gelé på en kald tallerken – for så å trekke en skje gjennom når den er kald. Hvis geléen ikke renner sammen er den ferdig. Renner den sammen må den koke en stund til. Koker geléen for lenge, blir den seig – og ikke stiv. Gelé kan kun fremstilles av pektinrike bær som ikke må være fullmodne hvis geléen skal bli god. Det er lurt å oppbevare gelé på små glass, og ikke koke for store porsjoner av gangen.

 


Du har kanskje også lyst til å lese...