Mjødurtgelé

Mjødurtgelé. Foto Arne Nohr

Mjødurtgelé

Mjødurtgelé er en smakfull og aromatisk gelé som jeg anbefaler at du lager nå når det er sesong for mjødurtblomster. Utgangspunktet for geléen er mjødurtsaft.

Mjødurtsaft

50 mjødurtblomster (Cirka 300 gram)

1 1/2 sitron

Cirka 1.5 kilo sukker

1 1/2 liter vann

cirka 23 gram sitronsyre (1 pakke)

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre.  Rør til alt er oppløst. Legg blomstene i en glassbolle, og tilsett sitron skåret i skiver og sukkerblandingen. Sett blandingen kjølig i 2-5 dager. Sil av, og hell innholdet på rene flasker. Se oppskrift og fremgangsmåte på min hjemmeside: kirstenwinge.no

Mjødurtgelé

Ta utgangspunkt i en mengde med mjødurtsaft. Jeg lager aldri for store mengder gelé, maksimalt av en halv liter saft. Når dette er brukt opp, lager jeg ny gelé av mjødurtsaft som er fryst ned og tint opp igjen.

Bruk 3 gelatinplater per 2 desiliter saft.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 3-5 minutter før de smeltes sammen med litt vann under stadig omrøring.

Tilsett den kalde mjødurtsafta langsomt til gelatinblandingen.

Hell geléen på rene, små glass sett disse kjølig.

Jeg har oppbevart mjødurtgelé på kjølerom i ett år, og den var fremdeles like fin.

Denne geléen passer til kjøttretter, bakverk og desserter, og er et utmerket tilbehør til forskjellige typer ost.

Oppskriften finner du i «Den store høsteboka».

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...