Horn med bjørkesevje og karve

Horn med bjørkesevje og karve

Horn med bjørkesevje og karve

I dag byr jeg på horn med bjørkesevje og karve. Det er fordi det er tid for å tappe bjørkesevje. Noen steder er det kanskje for tidlig ennå, mens andre steder er det mulig å starte. Dette er en fin våraktivitet. Husk at du må ha grunneiers tillatelse til å tappe bjørkesevje. Bjørkesevje kan nytes som tørstedrikk, kokes inn til sirup eller brukes i bakst slik jeg gjør her.

Horn med bjørkesevje og karve (24 stykker)

100 gram smør

5 dl bjørkesevje

50 gram gjær

1,5 ts salt

1 ss karve

Cirka 1.6 liter hvetemel

Egg til pensling

Smelt smøret og tilsett bjørkesevje. Velg selv om du vil bruke tørrgjær eller frisk gjær. Bruker du frisk gjær, smuldres denne i en bolle og væsken helles i. Rør godt slik at gjæren løser seg opp.

Tilsett salt, karve og hvetemel. Ikke tilsett alt hvetemelet med en gang. Elt med maskin til deigen blir fin og glatt og slipper bollen. Dekk til, og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ta deigen ut av bollen, og del deigen i fire like deler. Kjevle hvert emne rundt og cirka 1 cm tykt. Del hver runding i 6 deler. Hvis du ønsker, kan du stryke litt smør på hver del.

Rull hvert emne sammen, og start med den bredeste delen. Gi hvert horn en bøy når det legges på stekeplate som er kledd med bakepapir. Etter å ha hevet i cirka 30 minutter pensles overflaten med sammenvispet egg.

Hornene steikes midt i ovnen ved 250 grader i 10 – 12 minutter, eller 225 grader på varmluft og avkjøles deretter på rist.

Oppskriften er hentet fra «Den store høsteboka». Der finner du også detaljert beskrivelse over hvordan du går frem når du skal tappe bjørkesevje.

Du har kanskje også lyst til å lese...