Kirstens adventssmaker 18. og 19. desember

Gravet reisdyrkjøtt med tyttebær- og moltechutney. Foto Kirsten Winge

Kirstens adventssmak 18. og 19 desember: Gravet viltkjøtt med tyttebær- og moltechutney eller sennepssaus

Graving av kjøtt og fisk er en gammel konserveringsmetode som jeg bruker mye. Graving av viltkjøtt gir et smakfullt, mørt og delikat måltid, enten det er snakk om en liten kveldsrett, en forrett eller del av et koldtbord. Det er verken tidkrevende eller vanskelig å grave viltkjøtt, men det krever, som i all annen matlaging, god hygiene og riktig miljø. Jeg bruker alltid kjøtt som har vært dypfryst og tint opp igjen, men det er ingen ting i veien for å bruke ferskt kjøtt. Kjøttstykket som skal brukes bør ikke være tykkere enn 3 cm på det tykkeste. Jeg anbefaler å bruke et stykke med jevnest mulig tykkelse, slik at sluttresultatet blir likt på hele stykket.

Gni kjøttstykket inn med salt, sukker og krydder. Finhakket sjalottløk og appelsinsaft blandes og helles i en plastpose. Legg kjøttstykket i posen, og påse at posen er tett. La kjøttet ligge tildekket i 2 døgn i kjøleskap. Vend posen med kjøttstykket 2–3 ganger hver dag.

Etter endt gravetid kan krydderet skrapes bort. Skjær kjøttet i tynne skiver før den serveres med denne gode tyttebær- og moltechutneyen og litt oljestekt brød. Hvis du foretrekker dillsmak, anbefaler jeg at du prøver verdens beste sennepssaus som tilbehør. Den er god både til gravet fisk og kjøtt.

Gravet kjøtt holder seg 2-3 uker i kjøleskap med riktig lagring og god hygiene. Det er mulig å fryse ned gravet kjøtt hvis det skulle bli for mye. Smaken blir da litt tammere. Husk å ikke fryse ned gravet kjøtt som har vært tint opp tidligere.

Her har jeg brukt et stykke flatbiff av reinsdyr, men alle hjortedyrene kan brukes til graving. Det er mange forskjellige kjøttstykker som egner seg, men de må ha en viss størrelse, og ikke være mer enn 3 cm tykke. Dette er en av mange forskjellige oppskrifter på graving. Det er mulig å bruke andre ingredienser, for eksempel rødløk, dill, konjakk, akevitt, rødvin, øl for å nevne noe. Bruk de smaker som du liker og kanskje er dine favoritter. Det du må passe på, er at du bruker like mengder med sukker og salt.

 

Oppskrift:

500 gram viltkjøtt

2 ss salt

2 ss sukker

Litt grovmalt pepper

Litt frisk rosmarin

1 finhakket sjalottløk

Saften av en appelsin

 

Tyttebær og moltechutney

Jeg anbefaler tyttebær- og moltechutney som følge til viltkjøtt, spesielt til gravet viltkjøtt.

100 gram tyttebær

100 gram molter

1 ss sambal oelek (Chilipasta)

3 finhakkete sjalottløk

100 gram sukker

2 ss hvitvinseddik

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp under omrøring. La det kjøles ned. Serveres kald. Denne chutneyen kan godt stå et par døgn før servering. Da setter smaken seg bedre. Oppbevares på glass med lokk. Er holdbar i kjøleskap. Det går utmerket å bruke frosne bær.

 

Gravet reisdyrkjøtt med sennepssaus. Foto Kirsten Winge

Sennepssaus

Sennepssaus hører julehøytiden til. Det er et naturlig tilbehør til gravet laks eller ørret, og det smaker helt fantastisk til gravet viltkjøtt. Det finnes mange oppskrifter på sennepssaus. Jeg anbefaler at du prøver denne!

3 ss olje  (Rapsolje, solsikkeolje, soyaolje, mild olivenolje)

1 ss 7 % eddik

3 ss slottssennep

2–3 ss sukker

litt salt

litt hvit pepper

3 ss dill

1 dl pisket kremfløte

 

Olje og sennep blandes. Tisett eddik og sukker, deretter salt og pepper. Ha i dill og til slutt pisket kremfløte. La sennepssausen stå kjølig en stund før den brukes. Pynt med frisk dill.

 

Oljestekte tynne skiver av brød

Tynne skiver av brød

Olje til steiking

Krydder etter smak

Skjær syltynne skiver av små brød (rundstykker, baguetter eller lignende). Varm olje i steikepannen, og legg skivene i. Strø over krydder, for eksempel rosmarin, basilikum, hvitløk eller det du ønsker. Snu skivene slik at de blir likt stekt på begge sider. Legg skivene på tørkepapir slik at olje får renne bort. Beregn 2-4 små skiver pr person.

Da gjenstår det bare å si: Godt Måltid!

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...