Potetlefser

Potetlefse. Foto Arne Nohr

Potetlefse. Foto Arne Nohr

Potetlefser

Her i de dype skoger er det tradisjon med potetlefser til jul. De bakes av smakfulle og godt egnede poteter, og nytes til lutefisk, rakfisk, sylte, ribbe, rull og annen julemat. Det finnes mange oppskrifter på potetlefser. Jeg foretrekker å ta utgangspunkt i ei oppskrift som jeg har fått på lefsebakekurs hos Randi Mælum i Bryggerhuset  Austvang. Dette er ei oppskrift som jeg trives med å bruke. I år har jeg brukt Asterix-poteter til potetlefsene, men du kan bruke andre potetslag.

Ha poteter i en kjele, og bruk så lite vann som mulig. Potetene skal ha skallet på. Kok potetene, og skrell dem straks de er ferdigkokt og dampet.

Mal potetene mens de er varme, og mal dem to ganger. Tilsett salt når de males for andre gang. Salt gjør at massen blir seig. Bruk en kjøkkenmaskin med kvern når du maler potetene, eller en gammeldags kvern med sveivehåndtak. Avkjøl potetmassen før du starter med bakingen.

Husk at hendene skal være rene når du starter med bakingen. Vær forsiktig med parfymert såpe, det vil fort smitte over på potetmassen og lefsene.

1.5 liter potetmasse

Cirka 2.5 dl mel (0,5 dl fint rugmel, 2 dl hvetemel)

Bland potetmasse og mel. Ikke bland sammen for store mengder, da vil massen bli bløt. Mengden med mel du skal bruke kommer an på potetsort. Det er viktig å ikke bruke for mye mel, da vil massen bli for fast og lefsene blir tørre og harde.

Lag ei tykk pølse av massen, og skjær av en bit på størrelse med en bolle. Form biten rund, og trykk den flat. Pass på at det ikke blir sprekker i kanten. Bruk hvetemel til å kjevle ut biten slik at det blir ei tynn lefse. Du bestemmer selv hvor stor lefsa skal være. Prøv deg frem.

Når kjevlingen er ferdig, bruker du ei stikke som du løfter lefsa med – og legger den på steiketakke. Takka skal være varm, og lefsene steikes raskt.

Legg de ferdigstekte lefsene under et klede (laken, håndkle eller lignende). Det er viktig at kledet er rent, og at det ikke er brukt vaskemidler og skyllemidler som setter smak. Smaken vil da smitte over på lefsene.

Legg lefsene oppå hverandre etter hvert som de blir stekt. Her skal de avkjøles, og kledet holder på fuktigheten på lefsene slik at de ikke blir tørre.

Når lefsene er avkjølt, kan du prøvesmake. Lefsene pakkes ned og fryses, og tas opp når de skal brukes.

Bildene viser lefserull, hvor lefse er smurt med Snøfrisk og julesylte og med honning.

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...