Kirstens adventssmaker 5. desember

Tyttebærrundstykker. Foto Kirsten Winge

Kirstens adventssmaker 5. desember: Tyttebærrundstykker

Det er alltid godt med nystekte rundstykker. Disse tyttebærrundstykkene er enkle å lage, og de smaker helt fantastisk! Det er godt å få bruke litt av høstens bærfangst nå i adventstiden- Disse rundstykkene smaker fantastisk til sylte, rull og annet «julepålegg».

Tyttebærrundstykker

25 gram smør

5 dl vann

1 pakke gjær

1 ½ ts salt

2 dl rørt tyttebær

cirka 15 dl hvetemel

egg til pensling

 

Jeg starter alltid med å røre tyttebær. Ha tyttebærene i ei skål, og tilsett en liten mengde sukker. Bruk ei skje og rør dette sammen. Pass på at ikke alle bærene knuses, men at det blir igjen noen som er hele. Tyttebær gir en fin smak på disse rundstykkene, og fargen gir både deigen og de ferdigstekte rundstykkene en rosa fargetone.

 

Fremgangsmåte:

Smelt smør, tilsett vann og la dette bli fingervarmt. Rør ut gjær og tilsett salt og rørt tyttebær. Tilsett hvetemel, og elt lenge til deigen er smidig og slipper kantene i eltebollen. La deigen heve i cirka 45 minutter.

Etter heving deles deigen i 30-40 jevnstore emner, eller færre antall hvis man ønsker større rundstykker. Disse formes som rundstykker og legges på plate for steking. Etterhev i cirka 25–30 minutter. Pensle rundstykkene med egg før de stekes midt i stekeovnen ved 225 grader i cirka 15 minutter – litt avhengig av størrelse på rundstykkene. Avkjøles på rist.

Tyttebærrundstykker smaker herlig til ei suppe eller en gryterett. De passer også med kjøttpålegg av for eksempel vilt.

Oppskrifta er tatt fra «Bærboka» fra 2013.

Du har kanskje også lyst til å lese...