Krydderkokt viltkjøtt

Krydderkokt viltkjøtt. Foto Kirsten Winge

Krydderkokt viltkjøtt

Noe av det mest smakfulle jeg får, er krydderkokt viltkjøtt. Da bruker jeg ofte kjøtt fra elg, men annet hjortevilt kan brukes. Dette er velegnet til krydderkoking. Selv om kjøttet kokes i ulike typer krydder, kjenner du fremdeles den gode og særegne viltsmaken.

Alle kjøttstykker av litt størrelse kan brukes til krydderkokt kjøtt, men det er ikke noe poeng i å bruke de fineste kjøttstykkene/musklene til dette. Bruk kjøtt fra bog eller lår, høyrygg eller bringekjøtt. Det siste har spesielt god smak. Ikke bruk for små kjøttstykker. Bruker du flere stykker, er det greit at de er noenlunde jevnstore.

Fremgangsmåten er å koke kjøttet i en krydderlake, og deretter avkjøle det i laken. Kjøttet skal småkoke/trekke, og må ikke fosskoke. Dette for ikke å ødelegge de fine kjøttfibrene. La kjøttet deretter ligge 4-5 dager i laken på et kjølig sted. Vær spesielt oppmerksom på at du ikke håndterer kjøttet med fingrene når det skal ligge noen dager. Her, som i all annen matlaging, er hygiene utrolig viktig.

Etter endt tid i laken kan kjøttet strimles med en god kniv eller skjæres i skiver. Dette kan serveres som en forrett, hovedrett eller en kveldsrett – helt avhengig av hva du velger som tilbehør.

Beregn 100-150 gram kjøtt pr person, alt etter hvordan type måltid det er snakk om.

 

Her bruker jeg 1 kilo bankekjøtt fra elg.

Krydder:

2 ts hel svart pepper

½ ss finhakket fersk chili

Litt rosmarin

1 ss viltkrydder fra Fjellurt (Einerbær, persille, timian, merian)

2 hvitløksbåter. Finhakket

2 ss soyasaus

1 ss Sambal oelek (Chilipasta)

 

1 flaske øl

1 sjalottløk

2 ss mørk sirup

 

Legg kjøttet i en kasserolle. Slå over en flaske øl. Fyll etter med vann eller kraft til kjøttet er dekket. Tilsett salt. Det anbefales 5 gram salt pr liter væske. Kok opp dette, og tilsett det krydderet som du og din gane ønsker. Dette skal koke/trekke i en time, før du tilsetter en l sjalottløk. Kjøttet skal til sammen koke/trekke i 2 timer pr kilo kjøtt. Når kjøttet er ferdig, slås kokeplaten av og kjøttet avkjøles i krafta. Tilsett et par spiseskjeer med mørk sirup i laken. Da får du rundet av både smaken av salt og krydderurter.

 

Krydderkokt kjøtt med bulgursalat og trollkrem

Skjær krydderkokt kjøtt i skiver eller strimler. Serveres med bulgursalat og trollkrem.

 

Bulgursalat

Kok bulgur som beskrevet på pakken. Avkjøl, og bland i rødløk, agurk og tomater.

 

Trollkrem

2.5 dl tyttebær

1 eggehvite

4 ss sukker

1/4 ts vaniljesukker (Jeg bruker Dansukker sitt med ekte vanilje i)

Ha alle ingrediensene i en bolle, og visp med miksmaster til du får en stiv og luftig krem. Du skal kunne snu bollen opp/ned.

Du har kanskje også lyst til å lese...