Kirstens adventssmaker 2. desember

Potetsuppe med rakfisk. Foto Arne Nohr

Kirstens adventssmaker 2. desember: Potetsuppe med rakfisk

Rakfisk hører adventstiden og julen til. Den tradisjonelle måten å nyte rakfisk på, er å servere rakfisk sammen med mandelpoteter, løk, kokt egg, flatbrød eller lefser og litt rømme eller majones.

I dag byr jeg på potetsuppe med rakfisk. Det smaker godt og varmer.

Potetsuppe med rakfisk
Jeg blir aldri lei av supper. Det er så mange forskjellige supper, og de varmer godt nå i den kalde årstiden. I dag byr jeg på potetsuppe med rakfisk. Dette er smaker som passer perfekt sammen, og som virkelig får frem særegenhetene til både rakfisken og poteten.

I denne suppen har jeg brukt Cerisa-poteter. Disse potetene gir en herlig smak og nydelig farge på suppa. Mandelpoteter og andre potetslag kan også brukes.

Dette trenger du til 4 personer:

400 gram poteter

8 dl kraft

1 sjalottløk

2.5 dl fløte

0.5 dl rømme

2 små eggeplommer eller 1 stor

50 gram smør

1/4 purreløk

cirka 100 gram rakfisk

pepper

salt

Rømme på suppa

Skrell potetene og kok dem i krafta sammen med sjalottløk. Når potetene er kokt, tas de opp og moses i en bolle, for deretter å helles tilbake i krafta igjen. Sjalottløken tas ut av suppa, den skal ikke være med videre.

Tilsett fløte, og la suppa småputre slik at konsistensen blir tykkere. Hvis du bruker mandelpoteter, trekker disse til seg mye væske. Da kan du tilsette mer kraft hvis det er nødvendig.

Bland eggeplommer og rømme, og hell dette i suppen mens du rører godt slik at det blandes jevnt.

Tilsett kaldt smør som vispes inn i suppa. Dette gir en fin konsistens og smak.

Skjær rakfisk i terninger, og legg dette i bunnen av suppetallerkenen. Hell suppen forsiktig på tallerkenen, og legg finskåret purreløk på rakfisken og i suppa. En rømmeklatt på rakfisken setter en ekstra spiss på dette måltidet. Serveres med flatbrød.

Denne retten kan nytes som en forrett eller et lite måltid.

Oppskrift på potetsuppe er hentet fra «Festmat fra vann, skog og fjell». Rakfisk er en ny smaksopplevelse.

Du har kanskje også lyst til å lese...