Dronninggrøt

Dronninggrøt. Foto Arne Nohr

Dronninggrøt. Foto Arne Nohr

Dronninggrøt

Jeg trives veldig godt i skogen rundt småbruket der vi bor. Her kan jeg høste mange forskjellige bærsorter, deriblant blåbær og bringebær. Bærplukkingen gir meg tid til å «fintenke», og det trenger jeg av og til. Trivelig er det at mannen min synes dette er en hyggelig beskjeftigelse. I hvert fall sier han det! Nå ligger mye av bærene godt emballert og merket i fryseren, og det er lettvint å ta opp og bruke bærene.

Jeg minnes veldig godt at mormor kokte blåbærgrøt og serverte med fløte. Det er gode sommerminner. Nå koker jeg  bærgrøt selv, og jeg blander blåbær og bringebær. Det gir en himmelsk smak og lekker farge. Dette er nok dessert for både dronninger, prinsesser og oss andre! Smaken blir aller best hvis du bruker friske bær, men det er ingen ting i veien for å bruke frosne og opptinte bær.

DRONNINGGRØT

2.5 dl blåbær

2.5 dl bringebær

5 dl vann

1.5-2 dl sukker

Jevning

2 ss potetmel

4 ss vann

Kok opp bær, vann og sukker. La det koke 3-5 minutter, eller til bærene er møre. Ta kjelen av kokeplaten, og tilsett potetmeljevning i tynn stråle. Rør godt mens du tilsetter jevningen. Sett kjelen tilbake på platen, og la grøten få et oppkok. Hell grøten i en bolle, og la den avkjøles helt. Nytes med fløte, melk eller fløtemelk.  Pynt gjerne med noen friske bær. Hvis du ønsker en bærgrøt uten bær, kan du sile av bærene og bare bruke saften. Dette gjør du før potetmeljevningen tilsettes.

Du har kanskje også lyst til å lese...