Geitramssaft

 

Geitramssaft

Geitramssaft

Geitramssaft

Se for deg herlig cerisefarget saft med samme vakre farge som geitramsblomsten. Nå er det sesong for å lage og nyte sprudlende geitramssaft!

begynner geitramsen å blomstre. Elgen er glad i denne fargerike veksten, som har flere lokale navn. «Elmørkje» er et lokalt trysilnavn. Jeg anbefaler at du lager litt saft av friske geitramsblomster. Safta har en herlig farge og frisk smak. Husk på at du ikke plukker blomstene langs trafikkerte veier og på steder der det er sprøytet!

Geitramssaft. Foto Arne Nohr

Geitramssaft. Foto Arne Nohr

GEITRAMSSAFT

150 gram friske eller ca 30 gram tørkede blomster av geitrams

ca. 7 dl sukker

25 gram sitronsyre

1 liter vann

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt sukkeret har løst seg opp. Hell dette over geitramsblomstene, som ligger i en glassbolle eller en rustfri bolle. Avkjøl, og sett bollen kjølig i 4 -5 dager. Hvis det er veldig tørt (slik som sommeren 2018 Og 2019), er det tilstrekkelig med 2 dager. Det samme gjelder hvis blomstene har stått en stund.

Sil av blomster, og hell saften på sterile flasker. Dette er nå et konsentrat, som blandes ut med farris eller vann i forholdet 1:6, eller etter egen smak. Tilsett gjerne knust is ved servering. Dette er en fin sommerdrikk med lekker farge. Holdbarhet: Cirka1 uke i kjøleskap. Oppbevares best i fryseren. Da kan du ta opp og bruke etter hvert! 🙂

Tips:

En liter lett komprimerte geitramsblomster veier 100 gram.

Du har kanskje også lyst til å lese...