Potethorn med ost og krydder

Potethorn med ost og krydder. Foto Arne Nohr

Potethorn med ost og krydder (24 stykker)

Potethorn med ost og krydder er gjærbakst som er luftig, saftig og velsmakende. Disse kan nytes ved frokostbordet, i nistepakken, på tur eller som tilbehør til suppe eller gryte.

Her er oppskriften:

6 dl vann

1 pakke gjær (fersk gjær eller tørrgjær)

2 egg – middels store

300 gram kald kokt potet

1.5 ts salt

Cirka 16 dl hvetemel

125 gram romtemperert smør

 

Fyll:

Cirka 200 gram hvitost

Oregano, timian eller det krydder som du ønsker

 

Pensling:

1 egg

2 ss melk

 

Rør gjær ut i fingervarmt vann (cirka 37 grader C), og tilsett egg, moste poteter og salt. Tilsett hvetemel litt etter litt, til deigen får passe konsistens. Den skal ikke være klissete eller for hard.

Del smøret opp i terninger, og tilsett dette i deigen mens den eltes. Jeg foretrekker å bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, og lar gjerne deigen eltes i 10-15 minutter. Det er også mulig å elte for hånd. Pass på at deigen eltes godt, og at den slipper bollen og er fin og blank etter endt elting. La deigen heve til dobbel størrelse, cirka 30-40 minutter. Dekk til deigen mens den hever.

Ta deigen ut av bollen, og del deigen i fire like deler. Kjevle hvert emne rundt og cirka 1 cm tykt. Del hver runding i 6 deler. Legg ost og den mengde krydder du ønsker i hvert emne.

Rull hvert emne sammen, og start med den bredeste delen. Gi hvert horn en bøy når det legges på stekeplate som er kledd med bakepapir. Etter å ha hevet i cirka 30 minutter pensles overflaten med sammenvispet egg og melk.

Potethorn steikes midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter, til overflaten har gylden farge. Avkjøl hornene på rist.

Potethorn med ost og krydder er knallgode når de er nybakte, men de er like gode dagen etter. De egner seg til frysing.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...