Polarbrød med havre

Polarbrød med havre. Foto Arne Nohr

Polarbrød med havre

Polarbrød med havre er enkle å lage, og kan brukes i matpakka, på tur eller hjemme. Polarbrød kan nytes med ost – hvit eller brun-, syltetøy eller bare med smør. De smaker herlig som tilbehør til suppe eller annen varm mat.

Denne oppskriften gir 12 polarbrød.

Ingredienser:

25 gram gjær

40 gram smør

2 dl melk

1 dl vann

1/2 ts salt

1 ts honning eller sukker

2 dl havremel

Cirka 5 dl hvetemel

Til pensling:

1 egg

2 ss melk

Havregryn til å drysse på toppen før steiking

 

Jeg bruker fersk gjær i denne oppskriften, men du kan bruke tørrgjær. Hvis du ikke har havremel, kan du bruke havregryn som kjøres i food-processor.

Smelt smør, og bland melken og vannet sammen med smøret slik at blandingen blir fingervarm.

Bland alle ingrediensene, og bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok. Kjør deigen slik at den blir glatt og slipper bollen. La deigen heve i en time, eller til dobbel størrelse.

Del deigen i 12 like store emner. Trill hvert emne til en bolle, og klem på bollen slik at den blir flat. Bruk en kjevle eller tilsvarende og kjevle til en runding som er cirka 10 centimeter i diameter. Tykkelsen skal være 0.5-1 centimeter.

Legg hver runding på en steikeplate som er kledd med bakepapir. Jeg legger 6 stykker på en steikeplate.

Prikk alle rundingene med en spisepinne eller lignende, før de etterheves i 12-15 minutter.

Pensle med egg blandet med litt melk (1 egg og 2 ss melk). Strø over med hele havregryn.

Polarbrød steikes ved 225 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter – til brødene har en gylden farge. Avkjøl på rist under et klede slik at de holder seg myke.

Brødene kan nytes straks de er avkjølt, og de egner seg til frysing.

Du har kanskje også lyst til å lese...