Rundstykker
Rundstykker (cirka 30 stykker)
50 gram gjær (fersk gjær eller tørrgjær)
1.2 liter vann
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø (Jeg foretrekker knust linfrø)
1 dl sesamfrø
2 dl havregryn
2 dl sammalt hvete grov
1 ts salt
1 ss rapsolje
cirka 17-18 dl hvetemel
Pensling:
1 egg
2 ss melk
Rør ut gjær i lunkent vann. Tilsett solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt, olje, havregryn og sammalt hvete. Du kan gjerne bløtlegge frøene noen timer før de skal brukes. Bruk en eltemaskin, og elt dette mens du tilsetter hvetemel litt etter litt. Deigen skal være fast, men ikke for hard eller klissete. Elt deigen i cirka 10 minutter. Dekk til, og la deigen heve til dobbel størrelse i cirka 30-40 minutter.
Del deigen i 2 like store emner, og rull hver del til en pølse. Del hver pølse i 15 emner. Hvis du ønsker større eller mindre rundstykker, endrer du antall emner. Form hvert emne til rundstykker, og legg dem på stekebrett med bakepapir. La rundstykkene etterheve i cirka 20-30 minutter mens de er tildekket.
Bland sammen egg og melk, og pensle overflaten på rundstykkene med dette. Hvis du ikke tåler melk eller egg, kan du pensle med vann.
Rundstykkene steikes midt i steikeovnen ved 210 grader i cirka 20 minutter, til overflaten har fått en gylden farge.
Avkjøl rundstykkene før du skjærer i dem. De er utrolig saftige og smakfulle, og egner seg til frysing.