Rådyrpaté

Rådyrpate. Foto Kirsten Winge

Rådyrpate. Foto Kirsten Winge

Rådyrpaté

Hvis du er så heldig at du har litt malt rådyrkjøtt, anbefaler jeg at du lager rådyrpaté. Den er deilig, smakfull og fristende, og passer perfekt til den høytiden som nærmer seg….

Dette trenger du:

400 gram malt rådyrkjøtt

100 gram lettsaltet sideflesk

200 gram bacon

1 finhakket sjalottløk

1 egg

1 ts salt

½ ts nymalt pepper

litt timian

2-3 knuste einerbær

Slik gjør du:

Skjær bacon i små biter/strimler, og sprøstek dette. Halvparten av dette skal blandes sammen med de øvrige ingrediensene, den andre halvparten brukes som pynt etter at rådyrpatéen er stekt. Bland alle ingrediensene i en food-processor. Hell farsen i en godt smurt ildfast form. Bruk gjerne baconfett til dette. Stekes ved 170 grader i ca en time.

Etter at patéen er avkjølt i formen, pyntes den med sprøstekt bacon, paprika i flere farger, syltet sølvløk og sylteagurk. Serveres på godt brød. Cumberlandsaus smaker godt som tilbehør.

Cumberlandsaus

½ appelsin

litt portvin

2 sjalottløk

¼ ts malt ingefær

litt kayennepepper

¼ sitron

½ ss slottsennep

250 gram ripsgele

Slik gjør du:

Riv det ytterste av appelsinskallet på et fint rivjern etter at appelsinen er vasket. Finhakk sjalottløk. Press saften av appelsin og sitron og kok dette sammen med sennep, ingefær og kayennepepper i 1 minutt. Tilsett ripsgele og portvin. Sett så sausen til avkjøling. La gjerne sausen stå et døgn før den brukes, slik at smakene får ”satt seg”.

Hvis du ikke har rådyrkjøtt, kan du bruke kjøtt fra elg, hjort, rein eller storfe.

Du har kanskje også lyst til å lese...