Kirstens adventssmaker 15. desember

Speket elgkjøtt 2. Foto Kirsten Winge

Dagens adventssmak 15. desember: Speket lårtunge av elg

Elgkjøtt passer utmerket til speking. I et ellers så mørt og delikat elglår finnes det en lang og seig bit (muskel) som ikke er brukbar til så mye. Speket lårtunge er en delikatesse, men oppskriften passer for alle 4-7 cm tykke beinfrie kjøttstykker, for eksempel bankekjøtt. Det har blitt nesten like gjevt med lårtunge på elg som indrefileten hos enkelte jaktlag! Kjøttet må ha vært frosset ned og deretter godt opptint før salting og speking. På den måten er det lettere å kontrollere hele prosessen.

Oppskrift:

1 lårtunge av elg, 1–2 kg, avhengig av størrelsen på elgen (et stykke bankekjøtt kan også brukes)

grovsalt

moltesirup eller vanlig sirup

Kjøttstykket tines opp og begraves helt i et kar med grovsalt. Lårtunge fra en elgkalv kan ligge ca. 1 døgn i salt, lårtunge fra et ungdyr kan ligge 1 ½-2 døgn i salt, mens lårtunge fra et voksent dyr kan ligge 2 ½–3 døgn i salt. Bruk gjerne kjølerom. Etter endt salting tas lårtunga opp, og alt saltet fjernes. Bruk en børste så du får med alle saltkornene. Smør deretter moltesirup utover hele lårtunga. Har du ikke moltesirup, kan vanlig sirup brukes. Denne må varmes opp på forhånd, slik at den blir smørbar. Jeg bruker en skinkekrok til opphenging. Sett et kar under kjøttbiten, for å sanke sirup som drypper. La lårtunga henge i ca. 5 døgn på et kjølig sted. Dette avhenger igjen av størrelsen Kjenn på konsistensen etter hvert. Etter ca 5 døgn skjærer du kjøttstykket i to, og skjærer av en skive til prøvesmaking. Hvis du vil ha kjøttet mer tørket, henger du opp igjen bitene, og følger prosessen fra døgn til døgn. Ferdig speket får den en lekker burgunderrød kjerne. Speket lårtunge kan spises straks eller emballeres godt og fryses ned for å benyttes senere.

Serveres med godt flatbrød, honningmelon og tyttebærrømme. Eggerøre smaker godt til speket lårtunge, likeledes god potetsalat. Eller så kan du bare nyte tynne skiver sammen med et glass godt øl! Dette må vel kalles kortreist og lokal mat!

Tyttebærrømme

Bland like deler tyttebær og rømme, og smak til med sukker eller melis. For å få en luftigere og litt mer aromatisk rømme, anbefaler jeg å vispe den. Godt måltid!

Speket elgkjøtt. Foto Kirsten Winge

Speket elgkjøtt. Foto Kirsten Winge

Speket elgkjøtt 2. Foto Kirsten Winge

Speket elgkjøtt 2. Foto Kirsten Winge

Speket elgkjøtt 3. Foto Kirsten Winge

Speket elgkjøtt 3. Foto Kirsten Winge

Du har kanskje også lyst til å lese...