Kirstens adventssmaker 9. desember
Kirstens adventssmaker 9. desember: Rådyrpaté og cumberlandsaus
Hvis du er så heldig at du har litt malt rådyrkjøtt, anbefaler jeg denne rådyrpatéen. Delikat, smakfull og fristende ! Denne passer perfekt til den høytiden som nærmer seg. Hvis du ikke har rådyrkjøtt, kan du bruke annet viltkjøtt (elg, rein eller hjort).
Rådyrpaté
400 gram malt rådyrkjøtt
100 gram lettsaltet sideflesk
200 gram bacon
1 finhakket sjalottløk
1 egg
1 ts salt
½ ts nymalt pepper
litt timian
2-3 knuste einerbær
Skjær bacon i små biter/strimler, og sprøstek dette. Halvparten av dette skal blandes sammen med de øvrige ingrediensene, den andre halvparten brukes som pynt etter at rådyrpateén er stekt. Bland alle ingrediensene i en food-processor. Hell farsen i en godt smurt ildfast form. Bruk gjerne baconfett til dette. Stekes ved 170 grader i ca en time.
Etter at pateen er avkjølt i formen, pyntes den med sprøstekt bacon, paprika i flere farger, syltet sølvløk og sylteagurk. Serveres på godt brød. Cumberlandsaus smaker godt som tilbehør.
Cumberlandsaus
½ appelsin
litt portvin
2 sjalottløk
¼ ts malt ingefær
litt kayennepepper
¼ sitron
½ ss slottsennep
250 gram ripsgele
Riv det ytterste av appelsinskallet på et fint rivjern etter at appelsinen er vasket. Finhakk sjalottløk. Press saften av appelsin og sitron og kok dette sammen med sennep, ingefær og kayennepepper i 1 minutt. Tilsett ripsgele og portvin. Sett så sausen til avkjøling. La gjerne sausen stå et døgn før den brukes, slik at smakene får ”satt seg”.