Danser med traner

Tranebær. Foto Arne Nohr

Tranebær. Foto Arne Nohr

FROSNE TRANEBÆR

Når dagene var som verst –
vinterdager harde og kalde
som slitt meiestål –
da kom ordene til meg:
En bitter smak innerst i hjertet.
Det var som når nordavinden
uler isnende over myrene
og soper lyngtuene reine
så frosne tranebær lyser frem,
mattrøde og bitre
som om himmelen har blødd.

Hans Børli

Men denne dagen blåser det ikke. Det er helt i slutten av april. Noen flekker med snø ligger igjen på de endeløse myrkjølene. Frosten har ikke sluppet taket i den ellers så våte og delvis uframkommelige myra.

Det går an å gå her til fots i dag.

Sola er skarp – og det føles varmt.

Vi er ikke de første som har passert her etter at snøen forsvant. Store, tydelige avtrykk etter en som har sovet seg gjennom vinteren, krysser myra. Ikke overraskende – og med helt tydelige tegn på at nå går det mot sommer.

Elg har også vandret over myra, kanskje på leting etter en saltstein.

Tranebærene er perfekte i dag. De har fått stå og godgjøre seg under snøen – og nå er den bitre smaken borte. De er slett ikke enkle å få øye på, man må nesten legge seg ned på kne for å finne dem.

Men der ligger de – nede i den fuktige torvmosen – som perler på en snor. Det er det som er det fine med tranebær, finner man først ett bær, så finner man alltid flere.

Ivrige hender fyller små bøtter med tranebær, mens det på den andre siden av myrkjølen utspiller seg et naturens under – to traner som danser. De grasiøse bevegelsene følges av de høylytte trompetlydene som bærer så langt i den skarpe vårlufta. En mesterlig regissert scene som ikke lar seg forstyrre av litt bærplukking.

– Og som naturlig nok gir inspirasjon til denne gode og spesielle gryta. Her vendes kjøttstykkene i mel iblandet salt og krydder – før de stekes. Kombinert med godt tilbehør – og tranebærsyltetøy – blir dette et mektig og uforglemmelig måltid. Så kan man drømme seg tilbake til myrkjølene.

Danser med traner (4 personer)

800 gram elgkjøtt – flatbiff, ytrefilet, bankekjøtt

salt, pepper, viltkrydder

smør til steking

4 dl kraft

3 dl rømme

2 gulrøtter

3 sjalottløk

6 ss hvetemel

5 ss tranebærsyltetøy

 

Kjøttet skjæres i store biter som vendes i en blanding av mel, salt, pepper og viltkrydder. Stekes godt i varm stekepanne. Legges over i ei gryte. Kok ut stekepanna med vann. Løk og gulrot skjæres i skiver og puttes i gryta etter hvert. Bland rømme og tranebærsyltetøy, og rør inn i gryta. La alt stå og småkoke i gryte med lokk til kjøttet er mørt, totalt ca. 1 time.

Serveres med kokte mandelpoteter eller potetstappe av mandelpotet, rosenkål og tranebærsyltetøy eller tranebærgele.

Oppskrifta er hentet fra «Man tager en elg» fra 2011.

Du har kanskje også lyst til å lese...