Kirstens adventssmaker 23. desember

Tsarens elgfilet. Foto Kirsten Winge

Dagens adventssmak lille julaften: Tsarens elgfilet (4-5 personer)

Nå skal vi nyte de gode smakene vi har høstet i skog og fjell. I dag byr jeg på en av mine favoritter – Tsarens elgfilét. Dette er perfekt mat til julehøytiden.

Til dette måltidet brukes indrefilét av elg. Det er de beste og møreste kjøttstykkene på elgen. Den aller fineste delen av indrefiléten er midtstykket. Denne kalles tournedos. Øverste delen av indrefiléten, der filéthodet sitter, kalles Chateau briând. Den andre enden av indrefiléten, den spisse enden, kalles Filét mignon. Filéten kan enten tilberedes hel eller steikes i skiver. Husk at kjøttet skal være romtemperert før det steikes.

Dette er høytidsmat for en tsar, en konge, en adelsmann og alle oss andre! Retten har fått sitt navn på grunn av en av ledsagerne – russiske erter. Elgkjøtt er en utmerket følgesvenn til disse så historiske og smakfulle ertene. Ristet skogsopp og tranebærgelé er også tilbehør.

Denne oppskriften var med i min første bok “Jeg velger meg elg” som ble utgitt i 2003. Jeg har blitt fortalt at retten er servert i bryllup i Stockholm, og det er stas å høre.

1 kilo elgfilét

smør til steking

salt, pepper

20 poteter (gjerne mandelpoteter eller tilsvarende størrelse)

olje eller smør til steking

salt, grov pepper

1 pakke russiske erter

200 gram sopp. Bruk gjerne sopp som du har plukket og oppbevart i fryseren. Aromasopp er et godt alternativ.

Elgfiléten gnis inn med pepper, før den brunes i panne ved sterk varme til den får steikeskorpe. Sett et steketermometer i elgfiléten, før den settes i steikeovnen. Stekes ved 150 grader til kjernetemperaturen er 60-65 grader. Ta så filéten ut av ovnen, og la den hvile i noen minutter. La den ligge lunt så den ikke blir for mye nedkjølt.

Hvis du velger å steike filéten som biffer, bestemmer du tykkelsen selv. Det vanligste er å bruke 2-3 cm tykke skiver. Ha pepper på begge sidene av biffene, og steik dem i 1 minutt på hver side i meget varm panne med brunet smør. Vil du ha middels stekt biff, ettersteikes biffen i 2 minutter på hver side på svak varme. Godt stekt biff ettersteikes i 4 minutter på hver side. Følg med – se og kjenn!

Vask potetene godt. Hvis skallet er tykt eller stygt må potetene skrelles før de deles i båter og steikes i olje eller smør i ei panne. Ha på salt og pepper.

Rist sopp i steikepanne.

Russiske erter tilberedes etter oppskriften på pakken. Hvis ønskelig kan du tilsette ½ dl sherry eller tranebærsaft mot slutten av koketiden.

Skjær elgfiletén i passe tykke skiver, som anrettes sammen med potetbåter, ristet skogsopp og russiske erter. Jeg foretrekker å bruke steikesjyen som saus til dette måltidet. Tranebærgele smaker utmerket til. Hvis du ikke har tranebærgelé, kan annen bærgelé brukes. Oppskrift på tranebærgele: kirstenwinge.no

En fyldig spansk rødvin kan gjerne ledsage denne retten.

Du har kanskje også lyst til å lese...