Syltet gresskar
Syltet gresskar
Halloween og høsttakkefest er vel det første mange tenker på når de hører ordet gresskar. Gresskar er først og fremst spiselig, og finnes i mange forskjellige typer, farger og størrelser. Et bra gresskar skal være fast i kjøttet og tungt. Gresskar inneholder noe vitamin C, mye vitamin A og kalium. Før gresskar skal brukes, må kjerner fjernes og kjøttet skjæres i terninger og legges på glass. Små gresskar kan fylles med kjøttfarse og ovnstekes. Gresskarstuing og gresskarpai er andre alternativer gresskar kan brukes til. Gresskarfrøene kan du tørke og bruke i kaker for å erstatte nøtter og i brød.
Jeg har aldri dyrket gresskar selv tidligere. Trodde ikke de ville vokse utendørs her i Søre Osen. Så feil man kan ta! Nå ble det riktignok ingen stor avling, og ikke kan jeg melde meg på VM i gresskar. Men jeg har bestemt meg for å sylte de jeg høstet nå i dag. Større blir de ikke, til det er vinteren for nær!
SYLTET GRESSKAR
1 kilo gresskar
25-30 gram frisk hel ingefær
4 dl 7% eddik eller eplesidereddik
Ca 750 gram sukker
Skjær gresskar i terninger etter at skallet og kjernene er fjernet. Kok opp eddik, sukker og revet ingefær. Kok gresskarterningene porsjonsvis i den samme laken. Terningene skal kokes til de er klare. Legges på rene glass etter hvert som de er ferdige. Kok laken inn i ytterligere 10 minutter før den med en gang helles over gresskarbitene. Legg gjerne en hel bit med ingefær øverst i glasset. Settes frem på koldtbordet eller til julefrokosten. Ypperlig tilbehør til kokt fisk. Oppbevares kaldt. (Oppskrift fra Det smaker av høst, 2004).