Norsk mandelpotetfestival 2013 – Arbeidets Rett

Stor potetfest i Alvdal i helga
Arbeidets Rett, 16. sep 2013, side 8

Klikk her for PDF utgaven
Klikk på bildet for en større versjon

TONJE HOVENSJØ LØKKEN

I helga går den femtende mandelpotetfestivalen av stabelen i Alvdal. Tradisjonen tro blir det NM-finale i mandelpotetskrelling. Festivalkonferansier er Olav Viksmo-Slettan.

ALVDAL: Alvdal Mandelpotetdyrkerlag feirer 15-årsjubileum med årets festival.

Lørdag er den store dagen, med stor aktivitet på Steia, men programmet startet allerede fredag. Da er det åpent fjøs på garden Søberg hos Maren og Lars Ola Johnsen.

Fjellandbrukets rolle i norsk matforsyning er temaet for landbruksmøtet som arrangeres på Aukrustsenteret samme dag. Fredagen avrundes med potetpub på Taverna om kvelden, der Exit Stage står for musikken.

50 på stand på Steia

Så langt er det 50 som har meldt seg på med stand på Steia lørdag, men pressekontakt Ole Sylte Heggset håper at ytterligere ti skal sige på den siste uka. I så fall nærmer arrangørene seg rekord.

Det er lokal mat som er i fokus, og av programmet går det fram at det i tillegg til mandelpotet, vil vanke både kjøtt, fisk, takkebakst, sjokolade, plommer, honning, husflid og kunst.

Alvdal Tynset Janitsjar spiller opp på formiddagen, og det blir også underholdning med folkrockbandet TUATAF, der eksalvdøl Liv Nørdsti er med.

Boksignering og ølkurs

Forfatter og viltkokk Kirsten Winge er på Alvdal i møterommet over Sans Blomster lørdag. Her holder hun kurs og serverer smaksprøver laget fra oppskrifter i den ny boka, som Winge har kalt Bærboka.

Mer kurs blir det senere på dagen i de samme lokalene, da Stian Grøndal Berget holder ølkurs. Han tar for seg ulike ølsorter, og snakker om hvilket øl som passer til forskjellige matretter.

Potetskrelling

Det uoffisielle norgesmesterskapet i potetskrelling er et viktig element under mandelpotetfestivalen.

Dessuten er Aukrustsenterets Venner på plass med utedass og lykkehjul på Steia, og biblioteket har utstilling over temaet elg og bær.

Om ettermiddagen er det tredjedivisjonskamp i fotball mellom Alvdal og Tangmoen på Steimoegga, og lørdagskvelden avrundes med potetfest i Sølnaslottet. Det er 15-årsgrense på denne festen. TUATAF spiller.

Søndag kan publikum «renne gardimellom» og besøke alle potetprodusentene i Alvdal Mandelpotetdyrkerlag. Da inviterer de til gards for potethandel.

Dette er medlemmene i mandelpotetdyrerlaget: Torbjørn Morten Løkken, Eivind Landfastøyen, Gjelten Gård, Tor Eggestad, Ole Sørhuus og Hans Kristian Øverland, Olav Magne Samuelshaug, Storsteigen landbruksskole, Per Ivar Tronsmo, Gudmund Tronsmoen, Per Jørgen Murud og Ola Nørdsti.

Søndag er det også grendecupturnering i fotball på Steimoegga, og sesongåpning på Allmannstua i regi av Alvdal Turforening.

BILLEDTEKST: POTET-ENTUSIASTER: Liv Guri Eggestad (foran til venstre) og Astrid Gjelten ønsker sammen med Ole Sylte Heggset (bak fra venstre), Torbjørn Moen Løkken og Gunhild Dølhaug Valråmoen velkommen til mandelpotetfestival.


Innholdet kan kun benyttes innenfor kundens egen virksomhet til medieovervåkingsformål. Det er ikke tillatt å endre innholdet, eller tilgjengeliggjøre dette for tredjepart uten skriftlig samtykke fra Rettighetshaver.

Du har kanskje også lyst til å lese...