Geitramssirup

Geitramssirup. Foto Arne Nohr

Geitramssirup

Geitramssirup er en måte å bruke geitramsblomster på. Smaken på sirupen er spennende og fargen er som et vell av geitramsblomster.

 

Dette er min oppskrift:

225 gram friske blomster av geitrams

1 kilo sukker

10 gram sitronsyre

1.6 liter vann

Følg framgangsmåte for geitramssaft. Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør slik at alt sukker løser seg opp. Legg geitramsblomstene i en glassbolle eller lignende, og hell over sukkerblandingen. Sett dette kjølig i 2-3 døgn før saften skal siles.

Når saften er silt, helles den i en kasserolle. Kok opp på middels til lav varme, og la saften småputre på svak varme til mengden er redusert til omtrent det halve. Saften må ikke fosskoke, da er det lett for at det blir for varmt for sukkeret og det karamelliserer og blir brunt.

Ta siruptesten for å være sikker på at konsistensen er slik du ønsker. Ta litt av saften og stryk dette på en avkjølt asjett. Er saften rennende kan det småkoke litt til, er konsistensen som sirup er den ferdig. Husk at sirupen tykner når den er helt avkjølt.

Avkjøl og tøm på rene flasker. Geitramssirup oppbevares kjølig. Denne sirupen får en herlig farge, god aroma og smak, og er herlig på is og til desserter.

Jeg har oppbevart geitramssirup på kjølerom i ett år, og den holdt seg like fin i fargen og var like smakfull.

Se flere oppskrifter av og med geitrams her på min hjemmeside:kirstenwinge.no, og i min bok «Den store høsteboka». her finner du også denne oppskriften på geitramssirup.

Du har kanskje også lyst til å lese...