Mjødurtsaft
Mjødurtsaft
Mjødurtsaft er synonymt med juli og sommer for meg her i de dype skoger.
Selv om jeg har startet sonderingen etter blåbær og molter, er det ikke til å unngå å se og lukte all mjødurten som blomstrer. Jeg anbefaler at du lager denne saften. Den er enkel å lage, og smaker godt! På svensk kalles mjødurt for «älgört». Husk å plukke blomstene et stykke fra veikanter og områder som kan være sprøytet. Jeg plukker blomstene om morgenen/formiddagen.
Mjødurtsaft
50 mjødurtblomster (Cirka 300 gram)
1 1/2 sitron
Cirka 1.5 kilo sukker
1 1/2 liter vann
cirka 23 gram sitronsyre (1 pakke)
Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Bruk den sukkermengden du ønsker. Rør til alt er oppløst. Legg blomstene i en glassbolle, og tilsett sitron skåret i skiver og sukkerblandingen. Sett blandingen kjølig i 2-5 dager. Sil av, og hell innholdet på rene flasker. Saftkonsentratet blandes ut med vann eller Farris (eller lignende) i forholdet 1:6, eller til den konsentrasjonen du ønsker. Mjødurtsaft kan oppbevares en uke i kjøleskap. For å ha tilgang på saft gjennom hele året, anbefaler jeg at du fryser ned konsentrat, og tar opp og tiner etter hvert når du skal nyte safta. Frys gjerne ned i små bokser eller flasker. På denne måten har du alltid frisk og god saft.
Denne smakfulle saften er en deilig sommerdrikk og velkomstdrikk!
Oppskriften er hentet fra «Den store høsteboka».