Mjødurtsaft

Mjødurtsaft

Mjødurtsaft

Mjødurtsaft

Mjødurtsaft er synonymt med juli og sommer for meg her i de dype skoger.

Selv om jeg har startet sonderingen etter blåbær og molter, er det ikke til å unngå å se og lukte all mjødurten som blomstrer. Jeg anbefaler at du lager denne saften. Den er enkel å lage, og smaker godt! På svensk kalles mjødurt for «älgört».  Husk å plukke blomstene  et stykke fra veikanter og områder som kan være sprøytet. Jeg plukker blomstene om morgenen/formiddagen.

Mjødurtsaft

50 mjødurtblomster (Cirka 300 gram)

1 1/2 sitron

Cirka 1.5 kilo sukker

1 1/2 liter vann

cirka 23 gram sitronsyre (1 pakke)

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Bruk den sukkermengden du ønsker. Rør til alt er oppløst. Legg blomstene i en glassbolle, og tilsett sitron skåret i skiver og sukkerblandingen. Sett blandingen kjølig i 2-5 dager. Sil av, og hell innholdet på rene flasker. Saftkonsentratet blandes ut med vann eller Farris (eller lignende) i forholdet 1:6, eller til den konsentrasjonen du ønsker. Mjødurtsaft kan oppbevares en uke i kjøleskap. For å ha tilgang på saft gjennom hele året, anbefaler jeg at du fryser ned konsentrat, og tar opp og tiner etter hvert når du skal nyte safta. Frys gjerne ned i små bokser eller flasker. På denne måten har du alltid frisk og god saft.

Denne smakfulle saften er en deilig sommerdrikk og velkomstdrikk!

Oppskriften er hentet fra «Den store høsteboka».

Dette er hentet fra Urtekildens Planteleksikon, rolv.no:

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen bivirkninger kan forventes ved inntak av moderate mengder med mjødurt. Inntatt i ekstremt store mengder kan urten føre til kvalme og mageplager. Forsiktighet må utvises av personer som er overfølsomme for salisylater eller som opplever allergiske reaksjoner ved bruk av aspirin eller medisiner som inneholder salisylsyre. Urten har en viss blodfortynnende virkning, noe man må være oppmerksom på hvis man går på blodfortynnende medisiner. Selv om det ikke er påvist noen negative effekter ved bruk av mjødurt under svangerskap og amming, bør urten anvendes med forsiktighet av gravide og ammende. Garvestoffholdige urter bør generelt unngås ved forstoppelse, jernmangelanemi og underernæring, men selv om mjødurt inneholder en del garvestoffer, er denne advarselen trolig mer teoretisk enn reell når det gjelder denne urten.

Du har kanskje også lyst til å lese...