Elgpate med cumberlandsaus

Elg. Foto Kirsten Winge

Elg. Foto Kirsten Winge

Må ha det – bare må ha det! Adventstid og snart jul. For meg så betyr det tradisjoner og hygge. En tradisjon som vi har her på småbruket, er elgpaté. Utrolig smakfullt og godt, og enkelt å lage. Har du ikke elgkjøtt, kan du bruke kjøtt fra annet hjortevilt, eventuelt storfe. Håper det smaker! Oppskriften er hentet fra «Man tager en elg» .

Elgpaté

400 gram malt elgkjøtt

150 gram malt, lettsaltet sideflesk

150 gram malt bacon

1 hakket sjalottløk

1 egg

ca. 3/4 dl kraft

1 ts salt

1/2 ts hvit pepper

2 ts viltkrydder

Bland alle ingrediensene i en food-processor. Fylles deretter i en godt smurt ildfast form. Stekes ved 170 grader i ca. 1 time.

Etter at pateen er avkjølt i formen, pyntes den med paprika, sølvløk og rosépepper – i gelélokk.

 

Cumberlandsaus

Cumberland er en god og spennende saus som kan brukes til elgpaté, varmrøkt og kaldrøkt kjøtt, kaldt kjøtt, grillet kjøtt og til krydrete retter.

½ appelsin

litt portvin

2 sjalottløk

¼ ts malt ingefær

litt cayennepepper

¼ sitron

½ ss slottsennep

250 gram ripsgele

 

Vask appelsinen godt, og riv av det ytterste av appelsinskallet (kun det orange) på et fint rivjern. Finhakk sjalottløk. Press saften av appelsin og sitron og kok alt dette sammen med sennep, ingefær og cayennepepper i ca 1-2 minutter. Tilsett ripsgele og portvin. Sett så sausen til avkjøling, og la den helst stå et døgn før den brukes. På denne måte får smakene ”satt seg”.


Du har kanskje også lyst til å lese...